Filmpje 14: Van m’n melk met honing

Ik herinner me nog goed één van de eerste keren dat ik in de les van de imkerclub zat. Imkers met jarenlange ervaring vertelden me dat ermee beginnen misschien niet zo moeilijk is, maar het volhouden wel. Imkeren is een verhaal van vallen en opstaan. Van proberen en opnieuw beginnen. En nog eens opnieuw beginnen en herbeginnen…..
Afscheid nemen van een bijenvolk waar je intensief voor gezorgd hebt bracht me toch meer van m’n melk (met honing) dan ik had kunnen denken…
9 thoughts on “Filmpje 14: Van m’n melk met honing

 1. Peter Ongena Beantwoorden

  Met vallen en opstaan, schat. Imkeren is met vallen en opstaan. Veel sterkte

 2. Koen Beantwoorden

  Na 2 jaar heb ik geleerd dat goed imkeren alleen maar komt met een portie tegenslag. En iemand waarop je altijd kan terugvallen natuurlijk. Niet opgeven!

 3. Sven Beantwoorden

  Tja Britt, I know the feeling. 🙁
  Ikzelf ben nu ook al 3 jaar bezig met imkeren, en nog steeds slaag ik er niet in om de winter te overleven met meer dan 1 volkje.
  Is het niet de gvdse varroamijt, dan is het de verdwijnziekte.
  Ook dit jaar is het weer van datte. Met 1 volkje de winter ingaan, da’s niet echt een leuk gevoel.
  Maar kop op, de biekes hebben jou nodig, en uiteindelijk geven ze ons wel plezier in de lente en zomer, niet?

 4. Van Bauwel Dominic Beantwoorden

  Ik ken het gevoel.
  Ondertussen na vele vergaderingen en opzoekwerk weet ik dat mierenzuur te gebruiken zeer moeilijk is.
  Het is is zo temperatuur gebonden de blijdschap van er vallen geen of bijna geen varoa kan soms misleidend zijn.
  Zijn beide volken dood?
  De aflegger had je direct kunnen behandelen na het maken.
  De laatste jaren heb ik voor de methode broedvrij maken gekozen(onder de zomerdracht) en achteraf na het slingeren behandelen met oxaalzuurvernevelen.
  Op dat moment maak ik met de bijen uit mijn honingzolder een naakte kunstzwerm die ook behandeld is.
  Ondertussen heb ik pararel koninginnen gekweekt, de kunstzwerm start direct met waswafels, een nieuwe koningin dus geen contaminatie vanuit het broed.
  Het moedervolk is op dat moment broedloos dus ook geen varoa in het broed aanwezig na de behandeling vervang ik ook de koningin.
  Op dit moment geef ik ook terug suikeroplossing van 1op1 zodoende ze direct actief beginnen bouwen en uitgroeien.
  Nu zijn mijn volken zeer gezond.
  Deze week nog een test gedaan en oxaalzuurverneveld, er vielen tussen de 10->20 varoa de kast dus zeker onder de kritieke grens.
  Vanaf waneer ik deze methode gebruik heb ik 1a2 op de 10 volkeren uitval na de winter.
  Alles draait vooral op tijd beginnen met je behandelingen rekening houden met honingslingeren natuurijk,
  nieuwe jonge vitale koningin in uw volk aanwezig hebben.
  Nog veel succes en indien ik je kan helpen nodig ik je graag uit op onze maandvergadering in de Biebond van BOECHOUT elke 4de donderdag van de maand.
  Groeten
  Dominic

 5. […] voor gezorgd hebt bracht me toch meer van m’n melk (met honing) dan ik had kunnen denken… Hon... honing-shop.be/honingblog-aflevering-14
 6. Eddy Beantwoorden

  Hey Britt,
  Imkeren is voor mij ook een passie en een volk verliezen door die rotbeesten van varroa’s moet zeker niet leuk zijn. Ikzelf heb nog geen volkjes verloren door die “rotbeesten” maar al twee jaar na elkaar een volk minder door de verdwijnziekte. Ik hoop de vier die ik nu staan heb de winter door te krijgen, ze zijn op het eerste zicht kerngezond maar ja, wachten en hopen dat ze het overleven. Laat je niet gaan, volhouden, ze hebben je nodig en wij hen.
  Groetjes
  Eddy

 7. Erik Schroën Beantwoorden

  Hallo Britt,

  Leuke bolg en heel herkenbaar! Maar….. na heel wat tegenslagen en ook volken verloren te hebben, heb ik nu een werkwijze, zonder chemicaliën en toch gezonde volken. Opbrengst was ook goed afgelopen jaar. Eigen een heel makkelijke en logische manier van werken en zou je ook kunnen toepassen.
  We hebben een plan hier in Weert om ook bijen in de stad te plaatsen namens de imkervereniging. Zou graag jouw mening hebben omdat je al ervaring hebt met bijen houden op daken en in de stad.

  Mvg, Erik.

 8. Cindy Van Gestel Beantwoorden

  Hoi Britt

  Vanmorgen zat er een verdwaald bijtje op ons terras. Omdat het uitgeput leek, hebben we het een lepeltje met suikerwater gegeven, dat had ik eens ergens gelezen…
  Het heeft ervan gedronken, maar na een uur lijkt het beestje nog steeds een beetje ‘woozy’.
  Is er nog iets wat we kunnen doen?

  Groetjes Cindy

 9. Anthony Van Renterghem (Galerie Carrington) Beantwoorden

  Beste Britt,

  Op 10 augustus organiseren we in samenwerking met Stad Gent: Klimaat Stad een Imkermars als deel van de tentoonstelling “Biblioteca Del Sol_Press#8” van de hedendaagse kunstenaar Louis De Cordier. Ik weet u dat u zelf ook een imker bent en we hadden u dan ook graag uitgenodigd voor deel te nemen aan de Bee Master Walk. Ik had u ook graag gevraagd of u eventueel zou willen spreken over uw ervaring als imker en over bijen in het algemeen als vorm van educatie en bewustwording naar de bevolking toe. U kan me contacteren op het nummer 0484/82.94.41 voor meer informatie. Bedankt, Anthony (Galerie Carrington)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *